Brazilija, 22. svibnja 2017.

    VRH u Brazilu proslavilo 25. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u UN

    Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Brazilu proslavilo je 25. obljetnicu članstva u UN-u 22. svibnja u prostorijama UN-a u Brasiliji.

    Obilježavanju obljetnice je nazočilo preko 30 veleposlanika država članica i drugih akreditiranih veleposlanstava u Brazilu, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Brazila te znatan broj predstavnika Međunarodnih organizacija i drugih važnih institucija i organizacija iz polja kulture i medija.

    Veleposlanik Vukosav se je nazočnima obratio prigodnim govorom naglašavajući kako je, nakon priznanja hrvatske samostalnosti i suverenosti, prijem Republike Hrvatske u svjetsku zajednicu ravnopravnih i nezavisnih država, kakva je Organizacija Ujedinjenih naroda jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Dodao je također kako je angažman UN-a u Hrvatskoj promijenio tijek rata i ubrzao proces međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i od strane država svijeta, nakon što je Hrvatsku već bila priznala Europska unija te kako je nakon proglašenja svoje nezavisnosti Republika Hrvatska bila korisnica pomoći Ujedinjenih naroda i predmet intenzivnog bavljenja međunarodnih mirovnih posrednika dok je danas država koja aktivno doprinosi rješavanju svjetskih kriza i problema.

    Veleposlanik Vukosav je iskoristio priliku spomenuti kako ove godine obilježavamo i 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske sa Brazilom.