Brazilija, 10. prosinca 2019.

  Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske

   

  Poštovani pripadnici hrvatske zajednice, predsjednici hrvatskih udruga, počasni konzuli Republike Hrvatske, hrvatski državljani, svi koji njeguju i promiču veze s Republikom Hrvatskom, Hrvatice i Hrvati u Brazilu, Kolumbiji i Venezueli,

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Brazilu nadležno za Brazil, Kolumbiju, Venezuelu i Trinidad i Tobago, želi izvijestiti kako je javnosti dostupan ,,Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske“. Registar je digitalna baza podataka i komunikacijska mreža u obliku aplikacije dostupna na www.registarhrvataizvanhrvatske.hr kojom se promiče umrežavanje Hrvata diljem svijeta te njihovo povezivanje s domovinom. Bazu podataka čine zapisi o Hrvatima izvan Republike Hrvatske kao fizičkim osobama te zapisi o udrugama, poduzećima, vjerskim organizacijama i drugim vrstama pravnih osoba koje su povezane s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Korisnici Registra imaju priliku uspostaviti poslovnu, znanstvenu, obrazovnu, kulturnu, sportsku ili drugu vrstu suradnje s Hrvatima iz domovine i cijeloga svijeta. Registrom je također omogućena i izravna komunikacija između svih korisnika te primanje obavijesti o mogućnostima ostvarenja profesionalnih i osobnih interesa korisnika. Radi jednostavnosti korištenja i premošćivanja jezičnih prepreka pripadnika hrvatskog naroda diljem svijeta njihovih potomaka, sučelje Registra i svi njegovi sastavni dijelovi su višejezični te su, pored hrvatskog, dostupni  na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku na pripadajućim alternativnim domenama. Španjolska domena je: www. registrodecroatasfueradecroacia.com. Korisnici Registra u svakom trenutku imaju kontrolu koje podatke žele javno objaviti, koje podatke žele otkriti tijekom eventualne komunikacije s drugim korisnicima Registra, a koje žele zadržati samo za sebe.

  Ovim putem želimo istaknuti važnost unosa zapisa svakog korisnika o sebi kao fizičkoj osobi u Registru, ali i zapisa o svim pravnim osobama Hrvata izvan Republike Hrvatske kojih je određeni korisnik zaposlenik odnosno član (i koju mogu samostalno ili skupno zastupati). Slijedom registracije i prijave u sustav, korisnici izrađuju zapis za fizičku i/ili pravnu osobu čime postaju vidljivi drugim korisnicima Registra te na taj način mogu koristiti sve mogućnosti i prednosti Registra. Na taj se način može stvoriti kvalitetna baza podataka o hrvatskim subjektima izvan Republike Hrvatske. Projekt je pokrenut temeljem odredbi Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te je u skladu s jednim od zaključaka Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz 2017. Jedan od specifičnih ciljeva ovog projekta je uspostava zbirke podataka koja treba doprinijeti sveobuhvatnosti i sustavnosti javnih politika Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Dodatne informacije o Registru možete pronaći u info letku kojeg Vam dostavljamo u privitku ove obavijesti, kao i na mrežnoj stranici Registra: www.registarhrvataizvanhrvatske.hr.

  S poštovanjem,

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Brazil