Porto Alegre, 19. studenog 2014.

  Poštansku marku s likom hrvatskog izumitelja Nikole Tesle, veleposlanik Štambuk predstavio brazilskoj javnosti


  U Porto Alegreu, glavnom gradu brazilske savezne države Rio Grande do Sul, u Muzeju znanosti i tehnologije, u krilu posvećenom hrvatskom znanstveniku Nikoli Tesli i njegovim izumima, hrvatski veleposlanik dr Drago Štambuk i direktor Brazilske nacionalne pošte za međunarodne pregovore Rogerio Saraiva de Azambuja, predstavili su brazilskoj javnosti hrvatsko-brazilsku dvojnu poštansku marku iz diplomatske serije s likom hrvatskog znanstvenika Nikole Tesle i brazilskog astrofizičara Mario Schenberga.

  U nazočnosti direktora Muzeja Melisse Pires i rektora Pontifikalnog katoličkog sveučilišta (PUCRS), Joaquima Cloteta veleposlanik Štambuk, inicijator ovog projekta,  iznio je temeljne podatke o hrvatskom velikanu i naveo njegove ljudske i znanstvene vrline. Zahvalio je Brazilskoj nacionalnoj pošti na suradnji,  dizajnerici Nikolini Ćuk i hrvatskoj državnoj tvrtki AKD na osmišljavanju i dizajnu marke, te na rješenju u kojemu su na zemljopisnim orisima zemalja označena mjesta rođenja, Smiljan za Teslu, a Recife za Schenberga, uz dodatak lika i originalnog potpisa rečenih znanstvenika.

  Iako je Tesla zaslužio više Nobelovih nagrada, nije dobio niti jednu, za razliku od Edisona i Marconija, za koje je radio, i koji su u svijetu poznatiji od ovog hrvatskog sina i genija, naveo je veleposlanik. No, kazao je i to da je vrijeme na Teslinoj strani, te da njegovih više od 700 registriranih znanstvenih otkrića i patenata, od kojih su većina neprimijenjeni i neiskorišteni, najavljuju bolja vremena svijetu željnom čiste i lako dostupne energije, poput sunčeve. Jer Tesla je vjerovao da je svijetu koristiti kozmičku energiju, a ne uništavati našu jedinu zemlju u potrazi za energentima i njihovim sagorijevanjem trovati atmosferu i remetiti klimu, kazao je dr. Štambuk, navevši da je predstavljena marka važan doprinos poznavanju Tesle u Brazilu i jačanju hrvatsko-brazilskih bilateralnih odnosa. Rekao je i kako tiskanje marke učvršćuje saznanje da i relativno mali narodi poput hrvatskoga mogu iznjedriti iznimne ljudske veličine. U odjelu istoga Muzeja posvećenom znanosti u kriminologiji, veleposlanik je naveo prisutnost još jednog hrvatskog znanstvenika Ivana Juana Vučetića, oca daktiloskopije. Potonju činjenicu i njenu važnost dr. Štambuk potkrijepio je biometrijskom aplikacijom u brazilskim nedavnim izborima koja je demonstrirala zapanjujuću brzinu određivanja rezultata izbora.

  I predstavnik Brazilske nacionalne pošte Rogerio Azambuja iznio je eulogiju Tesli i Schenbergu, naglasivši značaj spomenutog projekta i predao dr. Štambuku primjerak dvojne marake, s popratnom brošurom u kojoj su tekstove napisali hrvatski veleposlanik i Schenbergova kći Ana Clara.

  Slijedila je, u istom Muzeju, pred brojnim gledateljstvom i mnogim uglednicima, projekcija HRT-ovog dokumantarnog filma o Nikoli Tesli redatelja Mira Brankovića, titlovanog na portugalski jezik za prikazivanje u Brazilu. Slijedio je domjenak kojega je priredilo Pontifikalno katoličko sveučilište PUCRS.

  Veleposlanik Štambuk dao je brojne televizijske i novinske intervju ovom prigodom, na temu Tesle i Hrvatske općenito.

  Potonjim je činom poštanska marka iz specijalnog izdanja serije diplomatskih odnosa Brazil – Hrvatska, Mario Schenberg i Nikola Tesla, puštena u promet i upotrebu, 28. 10. 2014. Njeno prvo izdanje iznosi 600.000 primjeraka, a vrijednost joj je, svakoj marki pojedinačno, 2.75 reala, približno vrijednosti potrebnoj za otpošiljanje pisma iz Brazila u Hrvatsku.