Uvodna riječ


  Dobrodošli na web-stanice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Braziliji!

  Brazil je priznao Republiku Hrvatsku 24. siječnja 1992. godine, a puni diplomatski odnosi između dviju država su uspostavljeni 23. prosinca te iste godine. Veleposlanstvo RH sa sjedištem u Braziliji je počelo djelovati 1997. godine, dok je Veleposlanstvo Savezne Republike Brazil u Zagrebu otvoreno 2006. godine. 

  Odnosi između Republike Hrvatske i Savezne Republike Brazila su vrlo dobri i prijateljski. Suradnja između dvije zemlje je naročito dobra unutar međunarodnih foruma te postoje još brojne mogućnosti za proširivanje i produbljivanje i na području bilateralne suradnje u jačanju suradnje Parlamentarne skupine prijateljstva u brazilskom Saveznom parlamentu koja je druga po veličini, odmah iza brazilsko-talijanske.

  Potencijali za razvoj gospodarske suradnje postoje na području brodogradnje, prometa i korištenja luka, vojnih proizvoda i obrane, energetike i građevinarstva, istraživanja i prerade nafte, infrastrukturnih projekata, petrokemije, poljoprivrede, prehrambenog sektora i akvakulture.

  Hrvatsku godišnje posjećuje oko 60.000 brazilskih gostiju, tako da i područje turističke suradnje postaje sve zanimljive. Većem protoku građana obiju država u oba smjera svakako doprinosi i uzajamno ne-zahtijevanje viza, a posljedica toga je i sklopljeni ugovor o turističkoj suradnji između RH i Brazila. Udruženje brazilskih turističkih novinara ABRAJET proglasilo je Hrvatsku najpoželjnijom turističkom destinacijom u Brazilu 2013. godine. Potonje je najveće turističko priznanje u ovoj značajnoj latinoameričkoj zemlji.

  Dvije zemlje su sklopile za sada i ugovore o: bilateralnim konzultacijama između Hrvatske i Brazila, zatim o dozvoli rada članova obitelji diplomata jedne i druge zemlje, o veterinarskoj suradnji te o suradnji između diplomatskih akademija.

  Prvi brazilski visoki dužnosnik koji je posjetio Republiku Hrvatsku bio je ministar vanjskih poslova António Patriota, koji je posjetio RH 2. srpnja 2013. godine, postavši tako prvi strani dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku odmah nakon što je postalo punopravnom članicom Europske unije 1.7.2013. godine.

  Brazil i Hrvatsku čvrsto povezuju i hrvatski iseljenici. Prvi Hrvati su stigli u Brazil odmah nakon prvog Svjetskog rata i danas ih u ovoj zemlji ima više od 25.000. Brazilski Hrvati su ostali vjerni svojoj staroj domovini i redovito se okupljaju u svojim društvima SACRA - http://sociedadecroata.com.br/ i SADA - http://www.comunidadecroata.com.br/, djelujući na očuvanju svoje kulture i baštine i na upoznavanju svojih brazilskih sugrađana sa hrvatskim kulturnim nasljeđem i običajima.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Braziliji nerezidentno pokriva i Kolumbiju i Venezuelu, što znači da osim o političkim odnosima s tim zemljama brine i za tamošnje hrvatske iseljenike.

  Prepoznatljivosti Hrvatske i Hrvata u Brazilu je svakako u velikoj mjeri doprinio sport. Hrvatska i Brazil su otvorili Svjetsko nogometno prvenstvo održano u Brazilu 2014. godine. Dodatno profiliranje i prestiž naših sportaša u očima brazilskih građana donose i ljetne Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

  Uz ovu web-stranicu Veleposlanstva RH u Braziliji od 2016. godine uvodimo i komunikaciju sa svim zainteresiranima za naše aktivnosti i za Hrvatsku i putem društvene mreže Facebook - https://www.facebook.com/Embaixada-da-Croácia-no-Brasil-Veleposlanstvo-Republike-Hrvatske-u-Brazilu-473345722863801/. Osim pregleda događanja i aktivnosti iz područja politike, kulture i gospodarstva tu će se moći naći i praktične informacije poput najava održavanja konzularnih dana izvan Brazilije, izmjena relevantnih zakonskih propisa i drugo. Veleposlanstvo će biti otvoreno za vaše komentare, pitanja, primjedbe i sve druge oblike povratnih informacija, kako bi naše djelovanje što više ispunilo i vaša očekivanja.

  Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil, Kolumbiji i Venezueli